Startup 50+

Primeri dobrih praks: Projekti, dejavnosti in ukrepi iz drugih držav

Gründer50Plus

Cilj pobude Gründer50Plus v Nemčiji je ustvariti zagonsko okolje za starejše od 50 let, v katerem so življenjske in poklicne izkušnje ter osebna in družbena zavezanost priznane in cenjene kot temelj podjetniške dejavnosti. Poudarek je na socialnem podjetništvu starejših.

Dejavnosti vključujejo brezplačne orientacijske delavnice po vsej Nemčiji ter plačljive ponudbe tečajev in delavnic, turbo seminarjev, start-up coachinga, naprednih seminarjev in tečajev kombiniranega učenja.

Program Gründer50Plus je leta 2007 začel Ralf Sange, do zdaj pa je podprl več kot 1000 zainteresiranih oseb in 200 projektov fundacij. Metodologija Ralfa Sangeja (socialnega podjetnika, Ashok Fellow) in podjetja Gründer50Plus temelji na humanističnem pristopu: vsak človek ima v osnovi v sebi ves potencial, "le" priložnost potrebuje, da ga uresniči.

Učinkovitost in uspeh

Poudarek je na fazi pred začetkom delovanja. V skupini enako mislečih lahko zainteresirane strani preučijo točno določeno socialno zagonsko idejo, razvijejo skladen poslovni koncept in pripravijo začetni opis ustreznega poslovnega modela."Aktion Beruf und Leben 50plus" ponuja delavnice za starejše od 50 let, ki spremljajo prehod iz dela v "tretje življenjsko obdobje".

Kontakt: Gründer 50plus UG - Ralf Sange, Steinbach 46B, 82272 Moorenweis
www.gruender50plus.de
www.aktion-beruf-und-leben-50plus.de

STARTUPS.CH

STARTUPS.CH s sedežem v Winterthurju je vodilno podjetje za ustanavljanje novih podjetij v Švici in del široke mreže na švicarskem prizorišču za ustanavljanje novih podjetij. Ustanovljeno je bilo leta 2005, upravlja pa tudi istoimenski informacijski portal in portal za zagonska podjetja. Poleg sedeža v Winterthurju ima STARTUPS.CH v Švici še 8 podružnic in 26 agencij.

**Dejavnosti:
**Podporo bodočim in uveljavljenim ustanoviteljicam podjetij pred ustanovitvijo podjetja, med njo in po njej. Njegovo poslanstvo je pripraviti mlade podjetnice na ustanovitev lastnega podjetja in nato to uresničiti na enostaven in stroškovno učinkovit način. Osredotoča se tudi na starejše podjetnice.
Obstajajo programi (priprava, ustanovitev in zagon) za seniorpodjetnice, mame-podjetnice, očete-podjetnike in mlade podjetnice.

Priprava za ustanovitelje vključuje kontrolni seznam, poslovno idejo, zavarovanje in pravno obliko. Program za ustanovitev zajema področja, ki jih je treba upoštevati, financiranje in stroškovni dejavnik ustanovitve podjetja. Program Začetek zajema področja organizacije, tehnologij in zunanjega izvajanja. Poleg svetovalnih storitev ponujajo tudi fiduciarne storitve, davčno svetovanje, zaščito blagovne znamke, pravno službo in praktično poslovno usposabljanje.

**Učinkovitost in uspeh
**StartUps ponuja svoje zagonske pakete za starejše podjetnike ter za mame, očete in mlade podjetnike. Na spletni strani boste našli faze priprave, zagona in začetka delovanja za vsako vrsto ustanovitelja. Tu ustanoviteljem nudijo natančne informacije o tem, kako uspešno ustanoviti podjetje. Njihov slogan se glasi: vi prinesete poslovno idejo, mi poskrbimo za vse ostalo.

Kontakt: STARTUPS.CH AG, Neuwiesengasse 15, Winterthur, tel.: +41 52 269 30 80
https://www.senior-preneur.ch/

Business.Gov.nl

Business.Gov.nl je enotna kontaktna točka za domače in tuje podjetnike, ki želijo ustanoviti podjetje ali poslovati z Nizozemsko. Business.gov.nl sodeluje z več nizozemskimi vladnimi in polvladnimi organizacijami ter zagotavlja informacije o zakonih, pravilih in predpisih, subvencijah in drugem.

Dejavnosti:

Na informacijski strani je na voljo načrt, kako korak za korakom ustanoviti podjetje v starosti 50+.
- Splošne informacije o ustanovitvi podjetja pri 50+
- Izbira prave pravne oblike (z uporabo spletnega obrazca)
- Informacije o davčnih ugodnostih pri starosti 50+
- Zaščita dohodka v primeru bolezni
- Oblikovanje pokojnine kot podjetnik
- Katere podporne ugodnosti so možne
- Kako pravilno uporabiti poravnavo podjetja

Na voljo so vam podrobna navodila za ustanovitev in vodenje podjetja. Sodelujemo tudi z nizozemsko vlado in polvladnimi organizacijami, da bi zagotovili natančne informacije o zakonih, pravilih, predpisih in subvencijah. Za specifične informacije ustanovitelja povežemo z ustreznimi partnerji. Storitev je na voljo tudi v angleškem jeziku.

Učinkovitost in uspeh

Business.gov.nl ponuja standardiziran odziv nizozemskega javnega sektorja na poslovanje na Nizozemskem. Business.gov.nl podpira mreža partnerjev:

  • Nizozemska agencija za podjetništvo (RVO) - nizozemska poslovna organizacija Agencija za podjetništvo

  • Nizozemska gospodarska zbornica (KVK) - nizozemska gospodarska zbornica Gospodarska zbornica

  • Nizozemska davčna uprava (Belastingdienst) - nizozemska davčna uprava Davčna uprava

  • Nizozemska služba za priseljevanje in naturalizacijo (IND) - Nizozemska služba za priseljevanje in naturalizacijo Služba za priseljevanje in naturalizacijo - Immigration and Naturalisation Service

  • Statistics Netherlands (CBS) - nizozemski statistični urad

  • Netherlands Vehicle Authority (RDW) - nizozemski organ za vozila

  • Agencija za zavarovanje zaposlenih (UWV) - nizozemska zavarovalna organizacija. Agencija za zavarovanje zaposlenih

Kontakt za splošna vprašanja: Kamer van Koophandel, c/o editor of Business.gov.nl,
P.O. Box 48, 3500 AA Utrecht

https://www.business.gov.nl

Bizstarters - Virtual Incubator

S svojim programom virtualnega inkubatorja Bizstarters ponuja pravno in finančno svetovanje ter podporo pri spletnem trženju in konsolidaciji poslovnih načrtov.

Dejavnosti:
S kombinacijo praktičnega svetovanja, izobraževalnih virov in prilagojenih storitev lahko ustanovite podjetje pod lastnimi pogoji. Cilj programa Bizstarters je pomagati strankam, da se osredotočijo na razvoj izdelka ali storitve na podlagi svojih interesov, talentov in strokovnega znanja.

Učinkovitost in uspeh
Leta 2015 je uredništvo revije Kiplinger's Personal Finance Magazine program za zagon podjetja Virtualni inkubator izbralo za "Najboljši podjetniški vodnik za ljudi, starejše od 50 let".

Kaj lahko pričakujete od plačljivega programa Virtualni inkubator?
Prejeli boste spletni obrazec za oceno koncepta, pregled ocenjevalnega obrazca s strani izkušenega zagonskega trenerja, pisno oceno poslovnega koncepta in 60-minutno coaching sejo, na kateri boste pregledali strokovno oceno in se pogovorili o naslednjih korakih.

O ustanovitelju Jeffu Williamsu:
Jeff Williams je svoje podjetje ustanovil pred 30 leti. Podpiral je več kot 300 malih podjetij, od tega 90 % zagonskih. V zadnjih 20 letih so bile njegove stranke predvsem generacija baby boomerjev. Skupno je Jeff Williams podprl 1500 strank.

Kontakt: 126 E. Wing Street, Suite 321, Arlington Heights, IL 60004

https://www.bizstarters.com